Blog
W tym miejscu znajdziesz ciekawe treści z dziedziny dietetyki i dietoterapii oraz wskazówki odnośnie zdrowego odżywiania 🙂
Cukrzyca 2 typu – co jeść a czego unikać?
Cukrzyca typu II objawia się insulinoopornością, czyli organizm nie wykorzystuje w pełni insuliny do regulacji poziomu glukozy we krwi.
Cukrzyca 1 typu, jadłospis 1600 kcal, wymienniki WW, WBT
Cukrzyca to nie tylko liczby i pomiary glukozy – to również codzienne wybory żywieniowe, które mogą poprawić Twoje samopoczucie.
Cukrzyca 1 typu, przyczyny, objawy
Cukrzyca typu I to choroba, w której organizm nie produkuje insuliny, co wymaga codziennego podawania tego hormonu i indywidualnej diety.
Refluks – jadłospis 1600 kcal, zalecenia żywieniowe
Refluks żołądkowo przełykowy (GERD) charakteryzuje się uciążliwymi objawami: zgagą, odbijaniem, piekącym bólem w klatce piersiowej, itd. Jak się prawidłowo odżywiać?
Mięśniaki macicy, płodność – jak się odżywiać?
Zdrowa dieta i styl życia mają istotny wpływ na jakość życia kobiet, płodność, owulację i objawy towarzyszące miesiączce.
Dieta śródziemnomorska – przepisy
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia posiada m. in. właściwości przeciwzapalne, zmniejszające procesy starzenia organizmu i ograniczające demencję.
Właściwości zdrowotne kawy
Spożywanie 3 filiżanek kawy dziennie dodaje energii i poprawia koncentrację oraz zmniejsza ryzyko raka żołądka.