Idealna w: insulinooporności, cukrzycy II typu, chorobach nowotworowych, endometriozie, PCOS, Hashimoto, RZS, nadciśnieniu, bolesnej miesiączce, nadwadze i otyłości a także u osób bardziej aktywnych.

Gdy startujesz z taką owsianką, z pewnością nie zabraknie Ci energii do południa😀.
Dostarczysz sobie cały pakiet makroskładników – właściwą podaż białek, tłuszczy i węglowodanów.

Potrawa zawiera właściwą dawkę magnezu, który reguluje nasz metabolizm, w tym bierze udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów, kurczliwości mięśni, termoregulacji, w gospodarce mineralnej, ogólnoustrojowej i kostnej. Bierze udział w co najmniej 300 procesach biologicznych organizmu. To dzięki temu pierwiastkowi mamy zapewnione prawidłowe funkcjonowanie i przekazywanie impulsów w układzie nerwowym. Niedobór magnezu powoduje zaburzenia ze strony układu nerwowo-mięśniowego oraz sercowo-naczyniowego. Długotrwała niska podaż magnezu może powodować oporność na insulinę. Magnez zmniejsza ryzyko wystąpienia arytmii a w dalszej perspektywie choroby niedokrwiennej serca.
Dzienna dawka magnezu waha się między 320 a 420 mg w zależności od wieku i płci oraz stanu fizjologicznego.

Jeśli jesteś bardziej aktywna/y, biegasz, spędzasz dużo czasu na siłowni to musisz wiedzieć, że magnez odpowiada za homeostazę innych, niezbędnych minerałów. Są nimi: sód, potas, wapń i oczywiście nośniki energii – adenozynotrójfosforan (ATP) i glukoza.

Posiłek, dostarcza dawkę wapnia – składnika budulcowego kości i zębów. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania układów: nerwowego i krwionośnego (bierze także udział w procesie krzepnięcia krwi). Ma także działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Wyliczając właściwości i funkcje tych pierwiastków dowiadujesz się, że warto zwrócić uwagę na to co spożywasz.

Każdego poranka w mojej głowie rodzi się pomysł na odżywcze śniadanie. Przypominam sobie co mam w kuchennych szafkach i w lodówce. Wizualizuję sobie kolejną, zdrową i odżywczą potrawę, która wirtualnie ląduje na talerzu tylko po to, żeby zaraz przygotować ją realnie i zjeść ze smakiem 😀
Zaczynam…
Przygotowuję składniki, komponuję, podaję i zjadam.


SKŁADNIKI (1 porcji):

  1. Płatki owsiane – 30g (3łyżki)
  2. Czekolada gorzka – 70% 1 kostka
  3. Śliwki suszone – 3 sztuki
  4. Jogurt naturalny Skyr – 100g
  5. Banan – 1/2 sztuki
  6. Awokado – 1/2 sztuki
  7. Jagody Goji – 1 łyżeczka
  8. Woda (zagotowana) – 200ml

PRZYGOTOWANE:

Płatki owsiane, śliwki i czekoladę zaparz wrzątkiem w misce lub w termosie i odstaw na 15 minut. Sprawdź po tym czasie, czy są gotowe. Możesz przedłużyć czas parzenia. Następnie dodaj porcję jogurtu i wymieszaj. Banan i awokado pokrój w plasterki lub jak wolisz 😊. Dodaj do płatków. Wierzch posyp jagodami Goji.

WSKAZÓWKA 📌

Płatki owsiane możesz również ugotować razem ze śliwką lub zalać wodą (płatki ze śliwką) i zostawić na noc w lodówce a rano podgrzać. Po czym dodać pozostałe składniki. Banan możesz zastąpić 2 garściami malin lub borówek a awokado połową garści orzechów włoskich.

SMACZNEGO


Wartości odżywcze owsianki 📝

MAKROSKŁADNIKI, MINERAŁY I KWASY TŁUSZCZOWE ILOŚĆ /MIARA
Wartość energetyczna484 kcal
Białko18.86 g
Tłuszcz17.76 g
Węglowodany 65.92 g
Błonnik6.88 g
Potas1011.04 mg
Wapń170.52 mg
Fosfor220.51 mg
Magnez116.16 mg
Żelazo3.89 mg
Foliany83.24 μg
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone10.15 g
Ładunek glikemiczny20.64
WW5.54
WBT1.91