cukrzyca I typu
Zdrowy Jadłospis
Zdrowy Jadłospis

Spis tematów

  • Dieta w cukrzycy I typu
  • Wymienniki węglowodanowe WW i białkowo tłuszczowe WBT w praktyce
  • Indeks glikemiczny, tabele
  • Jadłospis 1600 kcal z zaleceniami WW i WBT do posiłku
  • Praktyczne porady i podsumowanie

Dieta w cukrzycy typu 1 powinna opierać się na zasadach zdrowego żywienia.

Zaleca się, aby dieta była zbilansowana i dostosowana do wieku, wzrostu, płci i aktywności fizycznej. Ważne, aby była urozmaicona, a posiłki powinny być spożywane regularnie. Zaleca się spożywanie od 4-6 regularnych posiłków.

Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) zaleca się aby udział węglowodanów w diecie wynosił około 45% dziennego zapotrzebowania energetycznego, tłuszcze 25-40%, a białko 15-20%.

Liczne badania wskazują również na korzystny wpływ diety bogatej w błonnik.

Należy zwrócić uwagę na węglowodany, ponieważ mają one bezpośredni wpływ na poposiłkową glikemię. Korzystne będą produkty o niskim indeksie glikemicznym zwłaszcza węglowodany złożone, bogate w błonnik pokarmowy. Należy zmniejszyć podaż cukrów prostych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza czy laktoza.

W planowaniu diety ważne będą wymienniki węglowodanowe (WW). Jeden wymiennik węglowodanowy odpowiada takiej ilości produktu wyrażonej w gramach, która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych.

Liczba wymienników węglowodanowych powinna być ustalana indywidualnie na ilość spożywanych posiłków w ciągu dnia (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) w zależności od całkowitego zapotrzebowania organizmu na energię w ciągu dnia.

Polega ona na zastosowaniu wielokrotnych wstrzyknięć insuliny, poprzez wstrzyknięcia PENEM lub ciągłego podskórnego wlewu insuliny za pomocą osobistej pompy insulinowej. Insulinoterapia powinna być dostosowana indywidualnie, uwzględniając wyjściową glikemię, ilości węglowodanów w posiłkach oraz aktywność fizyczną chorego.

Liczenie WW

Liczenie wymienników węglowodanowych (WW) będzie przede wszystkim istotna u pacjentów leczonych tą metodą, aby odpowiednio dostosować dawkę insuliny. Ten sposób leczenia daje większą swobodę jeśli chodzi o wybór produktów spożywczych, ważna jest natomiast umiejętność prawidłowego oszacowania liczby wymienników węglowodanowych w produkcie, aby pacjent mógł precyzyjnie dobrać dawkę insuliny.

Zdrowy Jadłospis