Cukrzyca 2 typu jest coraz bardziej powszechnym problemem zdrowotnym, ale odpowiednia dieta może odegrać kluczową rolę w walce z tą chorobą. Z artykułu dowiesz się, też jakie zmiany żywieniowe mogą pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i poprawie ogólnego stanu zdrowia u osób z cukrzycą typu 2.

Spis tematów

  • Czym jest cukrzyca 2 typu?
  • Objawy choroby
  • Zalecenia żywieniowe
  • Talerz zdrowia
  • Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny

Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym poziomem cukru we krwi z powodu oporności na insulinę lub niewystarczającej produkcji insuliny przez trzustkę. Glukoza we krwi powstaje w wyniku przemian metabolicznych po spożyciu posiłku.

Insulina to hormon odpowiedzialny za transport cukru z krwi do komórek i tkanek organizmu, gdzie może być wykorzystany jako źródło energii lub magazynowany na później. Choroba jest zwykle diagnozowana u dorosłych, ale coraz częściej pojawia się u młodszych osób.

W przypadku cukrzycy typu 2, tkanki w organizmie są oporne na insulinę i tracąc zdolność do właściwej regulacji poziomu glukozy we krwi. Skutki cukrzycy typu 2 mogą być poważne i obejmują np. problemy z sercem, nerkami, wzrokiem.

Cukrzyca 2 typu może wystąpić u osób z otyłością, także u osób, u których w rodzinie występuje ta choroba ale też w wyniku braku lub bardzo niskiej aktywności fizycznej oraz nieprawidłowej diety.

Najczęściej występujące objawy obejmują:

  • zmęczenie, osłabienie, też senność po posiłku
  • zwiększone pragnienie, większe spożycie płynów (osoby chore więcej piją np wody 2-3 l dziennie)
  • częste oddawanie moczu
  • zaburzenia widzenia
  • skłonność do infekcji intymnych
  • wolne gojenie się ran
  • zmiany grzybicze na skórze

Zalecenia żywieniowe dla osób z cukrzycą typu 2 mają na celu kontrolowanie poziomu cukru we krwi, utrzymanie zdrowej wagi ciała oraz zapobieganie powikłaniom związanym z chorobą. Oto kilka ogólnych zaleceń żywieniowych dla osób z cukrzycą typu 2:

  • spożywanie zróżnicowanych posiłków zawierających odpowiednie proporcje węglowodanów, białka i tłuszczu. Ważne jest unikanie jedzenia wysoko przetworzonego i bogatego w cukry proste oraz tłuszcze trans,
  • regularne spożywanie (ok 4-6, ilość posiłków ustalana indywidualnie z dietetykiem) posiłków o ustalonych porach (co 3-4 godziny), aby utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi. Zaleca się spożywanie mniejszych posiłków częściej, aby uniknąć gwałtownych skoków poziomu cukru,
  • osoby z cukrzycą typu 2 powinny monitorować spożycie węglowodanów, ponieważ mają one największy wpływ na poziom glukozy we krwi. Zaleca się spożywanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, takich jak pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i niskokaloryczne owoce,
  • ograniczone spożycie soli (unikanie słonych przekąsek typu paluszki, precle, krakersy, solone orzeszki, produkty mleczne np sery żółte twarde) i tłuszczu, zwłaszcza tłuszczów nasyconych i trans. Zaleca się wybieranie zdrowych źródeł tłuszczu, takich jak orzechy, nasiona, awokado i oliwa z oliwek,
  • regularne picie wody. Ważne jest utrzymywanie odpowiedniego nawodnienia poprzez regularne spożywanie wody co najmniej w ilości 1,5-2 l dziennie. Unikaj soków, napojów słodzonych i wysokokalorycznych,
  • konsultacja z dietetykiem. Osoby z cukrzycą typu 2 mogą skorzystać z porady dietetyka, który pomoże dostosować dietę do stanu zdrowia, indywidualnych potrzeb i preferencji żywieniowych.

Model Talerza zdrowia stanowi nowe rekomendacje żywieniowe i zastępuje obecnie piramidę żywienia.

Jego zaletą jest graficzna i prosta rekomendacja spożycia różnorodnych produktów w każdym posiłku, jako podstawa zdrowego stylu życia.

Czytając te zalecenia zauważysz, że są one podzielone na 3 czytelne sekcje, które mówią, czego należy jeść mniej, czego jeść więcej oraz co warto zamienić. To jednak nie znaczy, że na przykład możemy jeść nieskończoną ilość orzechów, ryb, produktów zbożowych i będziemy zdrowi oraz szczupli. Są to ogólne zalecenia, które wskazują, czego jako rasa kaukaska jemy zwykle zbyt mało lub za dużo.

Jedz więcej:

  • pełnoziarnistych produktów zbożowych (pieczywa i makaronu razowego, płatków owsianych, kasz),
  • warzyw i owoców różnokolorowych- 400g dziennie (1 porcja- 80-100g), w tym warzyw 3-4 porcje i 1-2 porcje owoców; nasion strączkowych (fasoli, grochu, ciecierzycy, soczewicy),
  • ryb (szczególnie tłustych – na 2 porcje tygodniowo – 1 porcja to tłusta ryba morska),
  • produktów mlecznych niskotłuszczowych – mleka do 2% tłuszczu, chudego białego sera, a szczególnie produktów fermentowanych (kefir, jogurt naturalny, maślanka),
  • orzechów, pestek i nasion (orzechów włoskich, laskowych, migdałów, pestek dyni, nasion słonecznika, nasion chia, nasion Inu).

Jedz mniej:

  • soli; mięsa czerwonego i wędlin, szczególnie tłustych,
  • cukru i słodzonych napojów; produktów przetworzonych- słone przekąski, fast food, herbatniki, batony, wafelki, czekoladki) z dużą zawartością soli, cukru i tłuszczu.

Zamieniaj:

  • przetworzone produkty zbożowe na pełnoziarniste (pieczywo jasne, kolorowe słodkie płatki zbożowe, wafle ryżowe) na pełnoziarniste pieczywo,
  • mięso czerwone i przetwory mięsne (wędliny) na ryby, drób, jaja, strączki, orzechy,
  • tłuszcze zwierzęce (smalec, masło) na oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek dyni, olej z orzechów),
  • produkty mleczne pełnotłuste na niskotłuszczowe (mleko, jogurt, maślanka, biały ser),
  • smażenie, grillowanie na gotowanie, duszenie, pieczenie (w naczyniu we własnym sosie),
  • słodzone napoje na wodę.

To podział produktów spożywczych na 3 grupy – w zależności od podatności na trawienie oraz różnego czasu wchłanianie węglowodanów do krwi. Jego wartość wyliczana jest na podstawie wzrostu glikemii po spożyciu produktu zawierającego 50g przyswajalnych węglowodanów i wyrażając go jako odsetek węglowodanów pokarmu referencyjnego, czyli glukozy lub białego pieczywa.  źródło – NCEZ

Więcej informacji znajdziesz poniżej 👇